Jako
děti jsme z ní každý z nás pletl věnečky nebo z ní sfoukávali bílé
chmýří. Z pampeliškových listů lze připravit velmi chutný salát a z jejího
praženého kořene lze připravit zdravou náhražku kávy. Naše aktivizační
pracovnice spolu s klienty se rozhodli využít zlatě zářící květy a vyrobit si z nich
medicínu, kterou je pampeliškový med. Klienti si během slunečného dne na
procházce nejprve natrhali zlatavé květy, které následně zpracovali. Pokud byste
si chtěli stejně jako naši klienti tento zdravý med připravit budete potřebovat 200-250 gramů pampeliškových
květů, které vložte do 0,8 litru vody. Přidejte šťávu ze dvou citrónů a 5 minut
vařte slabým varem. Hrnec odložte do chladné a temné místnosti a pampelišky
nechte ještě den macerovat. Druhý den květy sceďte, přidejte 1,5 kg cukru a
znovu mírně povařte cca 20 minut. Poté medem naplňte čisté skleničky, které pak
obrátíte dnem vzhůru. Pampeliškový med pomáhá při léčbě bolestí v krku, nachlazení,
zlepšuje také funkci střev, jater a ledvin, čistí krev a posiluje krevní oběh.