19. 5. 2023

Sirup ze smrkových výhonků

Příroda kolem nás je v plném květu, stromy se zelenají a květy voní.

Po zpracování pampeliškových květů na med jsme se rozhodli pro výrobu sirupu ze smrkových výhonků, který má taktéž plno žádoucích účinků na naše zdraví. Smrk je naším nejrozšířenějším jehličnatým stromem. Není proto divu, že mocnou léčivou sílu mladých smrkových výhonků znali už naši předci. Jejich protizánětlivé a dezinfekční účinky hojně využívali. Obsažená silice totiž dokáže zmírnit či potlačit příznaky nachlazení, ulevit při rýmě kašli, ale také zmírnit revma a utišit bolesti svalů. Při pravidelném užívání sirupu posílíte imunitu. Recept je opravdu jednoduchý. Natrhané smrkové výhonky se omyjí studenou vodou a ve sklenici se vrství do výšky asi 5 cm a tato vrstva se zasype centimetrovou vrstvou cukru. Na vrchu by měla být vrstva cukru. Hrdlo naplněné sklenice zakryjte celofánem a důkladně zagumičkujte. Sklenici postavte na slunné místo, nejlépe okenní parapet a obsah nechte dva až tři týdny louhovat, dokud se vám uvnitř nevytvoří hustá tmavá šťáva.