Po zpracování
pampeliškových květů na med jsme se rozhodli pro výrobu sirupu ze smrkových
výhonků, který má taktéž plno žádoucích účinků na naše zdraví. Smrk je naším nejrozšířenějším jehličnatým stromem. Není proto divu, že
mocnou léčivou sílu mladých smrkových výhonků znali už naši předci. Jejich
protizánětlivé a dezinfekční účinky hojně využívali. Obsažená silice
totiž dokáže zmírnit či potlačit příznaky nachlazení, ulevit
při rýmě a kašli, ale také zmírnit revma a utišit
bolesti svalů. Při pravidelném užívání sirupu posílíte imunitu. Recept je opravdu
jednoduchý. Natrhané smrkové výhonky se omyjí studenou vodou a ve sklenici se
vrství do výšky asi 5 cm a tato vrstva se zasype centimetrovou vrstvou cukru.
Na vrchu by měla být vrstva cukru. Hrdlo naplněné sklenice zakryjte celofánem a
důkladně zagumičkujte. Sklenici postavte na slunné místo, nejlépe okenní parapet
a obsah nechte dva až tři týdny louhovat, dokud se vám uvnitř nevytvoří hustá
tmavá šťáva.