10. 7. 2024

Výroba mojita a cuketové buchty

Rádi využíváme rostliny a plody, které jsme si vypěstovali na naší zahrádce. A proto jsme se rozhodli si teplé letní dny osvěžit výrobou mojita. Na zahrádce jsme si sesbírali mátu, jejíž lístky jsme otrhali, nakrájeli citrony a limetky, zalili sycenou vodou a osladili třtinovým cukrem. Mojito jsme si dali vychladit a proležet do lednice a vrhly jsme se na zpracování cukety, také z naší zahrádky. Tu jsme oloupali, vydlabali jsme vnitřek a pak jsme cuketu nastrouhali. Přidali jsme mouku, cukr, žloutek, olej, mléko, vanilkový cukr a na závěr vyšlehaný bílek. Pak jsme polovinu těsta dochutili ještě kakaem a mramorová buchta z cukety už se mohla dát péct. Další den jsme si vychutnali cuketovou buchtu s vychlazeným mojitem a aspoň trošku se schladili v parných letních dnech.