Rádi
využíváme rostliny a plody, které jsme si vypěstovali na naší zahrádce. A proto
jsme se rozhodli si teplé letní dny osvěžit výrobou mojita. Na zahrádce jsme si
sesbírali mátu, jejíž lístky jsme otrhali, nakrájeli citrony a limetky,
zalili sycenou vodou a osladili třtinovým cukrem. Mojito jsme si dali vychladit
a proležet do lednice a vrhly jsme se na zpracování cukety, také z naší
zahrádky. Tu jsme oloupali, vydlabali jsme vnitřek a pak jsme cuketu
nastrouhali. Přidali jsme mouku, cukr, žloutek, olej, mléko, vanilkový cukr a
na závěr vyšlehaný bílek. Pak jsme polovinu těsta dochutili ještě kakaem a
mramorová buchta z cukety už se mohla dát péct. Další den jsme si
vychutnali cuketovou buchtu s vychlazeným mojitem a aspoň trošku se schladili
v parných letních dnech.